Ekonomika eurozóny nie je normálna, pokles cien nehrozí

0
3160

PARÍŽ 7. februára (WEBNOVINY) – Krehké zotavovanie ekonomiky eurozóny a nízka miera inflácie “nie je normálne, ale ani alarmujúce”. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer.

Zároveň odmietol, že by hrozila deflácia. “Hovorím to s najväčšou neústupnosťou, situácia nemá nič spoločné s defláciou,” povedal Noyer. ECB vo štvrtok ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,25 %. Niektorí analytici očakávali zníženie už aj tak nízkej sadzby, keďže rast cien spomaľuje.

Noyer, ktorý je aj šéfom francúzskej centrálnej banky, odhaduje, že druhá najväčšia ekonomika v eurozóne porastie v tomto roku o 0,9 %. Podporil tak vládnu prognózu. Podľa jeho slov presadzoval francúzsky vládny kabinet politiku, ktorá bola priaznivá pre spoločnosti. Zároveň však dodal, že je potrebné urobiť viac.

Inflačné tlaky v eurozóne slabnú
Inflačné tlaky eurozóne naďalej slabnú. Indikátor budúcej inflácie v eurozóne (EZFIG), ktorý zostavuje Inštitút pre výskum ekonomického cyklu (ECRI), v decembri poklesol na 91,7 bodu z novembrových 92 bodov. “Hoci EZFIG od leta vzrástol, posledné údaje poukazujú na pokles. Inflačné tlaky majú klesajúci trend a sú naďalej slabé,” povedal predstaviteľ ECRI Lakshman Achuthan.

Spotrebiteľské ceny v eurozóne v januári vzrástli o 0,7 %, pričom analytici očakávali rast o 0,9 %. V decembri bola miera inflácie na úrovni 0,8 %. Podľa šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho bude miera inflácie nízka dlhší čas, no neprerastie do deflácie.

© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.