Príliš škoricové pečivo v Dánsku prekračuje európske normy

0
447

KODAŇ 9. januára (WEBNOVINY) – Dánske úrady dohliadajúce na potravinovú bezpečnosť si chcú posvietiť na pekárov, ktorí podľa nich vyrábajú "príliš škoricové" pečivo.

To podľa nich v niektorých prípadoch obsahuje nadmerné množstvo kumarínu. Ide o látku nachádzajúcu sa v škorici, ktorá podľa niektorých štúdií môže v prípade nadmernej konzumácie poškodiť pečeň. Obsah kumarínu nájdený v dánskych škoricových pekárenských výrobkoch pritom údajne často prekračuje limity stanovené Európskou úniou.

Dánski výrobcovia však proti kritike protestujú a tvrdia, že limity sú príliš prísne. Ich švédski kolegovia tento problém vyriešili tým, že príslušné pečivo predávajú pod označením "tradičné sezónne". O probléme by mali výrobcovia s príslušnými úradmi diskutovať na budúci mesiac.

© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.