Podpaľovač, dôležitá súčasť krbu

0
166

Oheň bol odpradávna súčasťou našich životov, ktoré nám spríjemňoval a zjednodušoval. Bez ohňa by nebolo tepla, ani svetla, ba ani vareného jedla. Našťastie, rokmi sa technika zapaľovania ohňa zjednodušila, a tak si dnes vieme vďaka obyčajným zápalkám a rozmanitým podpaľovačom vyčarovať teplo domova doslova na počkanie.

Oheň a jeho význam pre moderného človeka

Život bez ohňa si snáď už ani nedokážeme predstaviť. Zapaľujeme ním kachle, krby, vďaka čomu sme chránení pred chladom. Rozsvecuje sviečky a lampy, rozohrieva gril.

Aj v prípade zakladania ohňa došlo k obrovským posunom, ktoré nám to celé zjednodušujú. Stále síce funguje klasická kombinácia zápaliek a papiera, avšak čoraz viac ľudí si to uľahčuje podpaľovačom, ktorý oheň vyčaruje v sekunde a na sto percent. S ich pomocou si tak užijete letné grilovanie aj romantiku pri krboch doslova na počkanie, bez rizika, že to nevyjde.

Rozličné typy podpaľovačov

Rozoznávame viacero druhov podpaľovačov. Vybrať si možno podpaľovač pevný, gélový, tekutý či drevený. Každý má svoje nesporné prednosti a je na každom z nás, pre aký sa rozhodneme.

Pevné podpaľovače sú výborné na zapálenie dreva, uhlia  alebo brikiet, pričom problém im nerobí ani namoknuté drevo v krbe.

Gélový podpaľovač sa odporúča použiť napríklad pri príprave fondue. Vďaka svojmu zloženiu a hustote totiž nesteká z miesta podpálenia, čo je zárukou jednoduchšieho aj bezpečnejšieho  zapálenia.

Tekutý podpaľovač vo forme oddeliteľných kúskov, vreciek a balených kociek, je primárne určený na zapaľovanie dreveného uhlia a brikiet v krboch. Stačí len poliať a všetko v okamihu horí.

Drevený podpaľovač vyrábaný z lisovaných drevených pilín a parafínu býva v tvare oddeliteľných častí. Rozhorenie krbu s ním je opäť hračkou, ktorá však patrí do rúk len zodpovedných dospelým.