SaS chce zmeniť pravidlá v zákone o ochrane osobných údajov

0
4

BRATISLAVA 21. februára (WEBNOVINY) – Minuloročná novela zákona o ochrane osobných údajov predstavuje neprimerané administratívne a finančné zaťaženie v podnikaní. Uviedol to na piatkovej tlačovej besede líder kandidátky strany Sloboda a Solidarita (SaS) do eurovolieb Ján Oravec.

SaS preto plánuje na najbližšiu schôdzu parlamentu predložiť zmenu tohto zákona. Vďaka nej chce posunúť účinnosť tých ustanovení zákona, ktoré ešte nie sú v platnosti, zjednodušiť registráciu informačných systémov a zrušiť poplatky za ňu. “Takisto chceme znížiť počet situácií, za ktoré je možné ukladať pokuty,” spresnil poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik s tým, že podľa súčasnej úpravy môžu subjekty dostať pokutu tisíc eur až 300 tis. eur. Ďalším opatrením, ktoré navrhuje, je aj zrušenie povinnosti absolvovať skúšky na Úrade na ochranu osobných údajov pre zodpovedné osoby. “Tiež je to niečo, čo vytvára zbytočný tlak na firmy,” dodal Poliačik.

Európska komisia navrhla v roku 2012 reformu ochrany osobných údajov, pričom o tejto legislatíve sa v súčasnosti diskutuje na úrovni EÚ. “Dnes tá reforma schválená nebola, nevieme v akej podobe bude schválená, ale náš Úrad na ochranu osobných údajov prišiel s novým zákonom, ktorý bol schválený v roku 2013,” konštatoval Oravec, pričom dodal, že z toho hľadiska to je nadpráca slovenského úradu.

Podľa neho nové náklady pre firmy sú 2,5 tis. eur až 4 tis. eur v priemere na jednu firmu. Problémom je aj komplikovaná registrácia informačných systémov, neprimerané pokuty do výšky 300 tis. eur, či školenia zodpovedných osôb. “Namiesto toho, aby sme sa snažili ochraňovať slovenské inštitúcie, verejnú správu, podnikateľov, ale aj mimovládky od zbytočnej záťaže, tak my im to naložíme predtým, ako nám to prikáže EÚ,” uzavrel Poliačik.

© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.