Kvalitatívne hladovanie a prázdne kalórie

0
710

BRATISLAVA 23. decembra (WBN/PR) – Ak prijme nedostatok, zostane hladný, bude hladovať. Ak by to bolo takéto jednoduché, fitnes priemysel by ročne nezarábal niekoľko miliárd na ľuďoch, ktorí sa snažia schudnúť. Vo svete niekoľkonásobne spracovaných, rafinovaných potravinárskych výrobkov je väčšina potravín plná tzv. prázdnych kalórií. Tieto potraviny majú veľmi vysoký energetický obsah ( t.j. obsahujú veľké množstvo kalórií), ale organizmu neposkytujú takmer žiadne hodnotné, využiteľné výživné látky. Obsahujú nadbytočné množstvo sacharidov a tukov, ale nie tie, ktoré sú cenné pre činnosť svalov, ani tuky bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Ak konzumujeme takéto potraviny, organizmus si nevie poradiť s rýchlym prísunom veľkého množstva energie. Ako- tak si s ňou poradí, ak veľmi intenzívne a veľa športujeme, alebo vykonávame ťažkú fyzickú prácu, ale ak nie, a väčšinu dňa trávime sedením za počítačom alebo šoférovaním v aute, všetko prechádza do pneumatík na bruchu. A nakoľko organizmus nedostáva potrebné výživné látky, a naopak, veľmi skoro opäť signalizuje, že sú potrebné: začíname pociťovať hlad (ten v prvom rade spôsobujú rafinované sacharidy), narýchlo zjeme niečo, čo máme na dosah (o tom, že v meste je možné dostať prakticky výlučne rafinované sacharidy zložené z prázdnych kalórií, si pohovoríme nabudúce), a celý diabolský kruh sa začína zase od začiatku.

Odborná literatúra často nazýva tento jav ako kvalitatívne hladovanie. Možno to znie vtipne, keď sa viditeľne obézny človek nazýva hladujúcim, situácia je však v skutočnosti nasledovná: ani jeho organizmus nedostáva oveľa viac potrebných výživných látok, ako organizmus tých, ktorí sa nedostanú k potrave vôbec, alebo iba veľmi zriedka. A ani jeho organizmus nie je v oveľa lepšom stave.

Mnohí radi rozširujú myšlienku kvalitatívneho hladovania, a dávajúc vinu celému rastlinnému a živočíšnemu veľkopriemyslu vyhlasujú, že v súčasnosti nedokáže svoj organizmus zásobiť potrebnými výživnými látkami ani ten, kto dáva pozor na to, ako sa stravuje, konzumuje veľké množstvo zeleniny a ovocia, konzumuje jedlá s vysokým obsahom vlákniny a nízkym glykemickým indexom, pretože v uplynulých desaťročiach sa obsah vitamínov a stopových prvkov v ovocí a zelenine znížil tak dramaticky, že organizmus nie je schopný svoju potrebu vitamínov a minerálnych látok doplniť z prírodných zdrojov. Koľko je na tom pravdy a koľko je z toho iba PR firiem vyrábajúcich výživové doplnky, to už prekračuje rámec tohto článku a vedie k vojne, do ktorej sa však nechceme púšťať.

Čo je však úplne zrejmé, nie je vôbec jedno, z čoho získava ľudský organizmus potrebné kalórie.
Pokračovanie TU

© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.